PLAStepit onnistuneeseen muovituotantoon

 

Muovitekninen osaaminen kunniaan

Usein toistettu vaatimus siitä, että muoviteknisen asiantuntemuksen tulisi olla osana suunnittelua jo ihan projektin alusta lähtien, on täysin totta. Näin eri materiaalien, muottitekniikan ja itse ruiskuvaluprosessin asettamat rajoitukset tulee huomioitua, mutta myös muovin mahdollisuudet tulee paremmin hyödynnettyä.

 

Pätevä pääsuunnittelija mukaan

Nimeä projektille vastuuhenkilö, joka kykenee luomaan ratkaisuja ja käymään keskustelua toimitusketjusi asiantuntijoiden kanssa. Hyväkään projektipäällikkö ei korvaa pääsuunnittelijaa. Jonkun on perehdyttävä kokonaisuuteen ja ymmärrettävä se.

 

Rakenna kumppaniverkosto

Muovikomponenttien fyysinen koko, materiaalit ja tuotantomäärät saattavat poiketa toisistaan paljonkin. Jotkut tuotteet vaativat nopeaa reagointikykyä, toiset jälkikäsittelyä tai kokoonpanoa. Sopiva toimittaja pystyy vastaamaan tarpeisiisi siten, että kokonaisuus on edullisin ja kaikki ovat tyytyväisiä. Tähän tilanteeseen päästään helpommin pitkäaikaisen kumppanuuden kuin ympäriinsä kilpailuttamisen kautta. Näin myös toimittajan osaaminen on aina käytössäsi.

 

Älä vieraannu käytännöstä

Renderöinnit, 3D-mallit ja simulaatiot ovat oivia työkaluja, mutta mikään ei korvaa konkreettista kappaletta. Mallin ei aina tarvitse olla huoliteltu – usein pari puupalikka ja ruuvi riittävät kertomaan olennaisen. Protoja tuskin voi koskaan tehdä liikaa, niissä ei kannata säästää.

 

Tuotantoon tarkoin askelin

Jos kaikki tuotteen osat istuvat täydellisesti yhteen suoraan koeajosta, olet toiminut riskirajoilla. Kiristysvaraa kannattaa jättää siten, että säätö on tehtävissä mahdollisimman helposti. Lisäksi ruiskuvalussa on aina vaihtelua. Tiedä mikä on prosessin hajonta ja miten se vaikuttaa tuotteesi toimintaan. Hyvään tuuriin ei pidä luottaa. Sovi mittausmenettelyistä ja laatukriteereistä yhdessä tuotannon vastuuhenkilön kanssa.

 

Vältä monimutkaisuutta

Uudet materiaalit ja tekniset ratkaisut ovat paikallaan, mikäli niillä saavutetaan kustannussäästöä tai muuten parempi tuote. Jos ei, kannattaa pidättäytyä tunnetuissa, hyväksi todetuissa raaka-aineissa ja mekaanisissa ratkaisuissa. Teknologiakehitys ja tuotekehitys on hyvä pitää erillään.